ChatGPT, AI og «Dyrets bilde»

Artikkel hentet her.

30. november 2022 ble den beste chatboten for kunstig intelligens (AI) i historien utgitt av OpenAI, et AI-forsknings- og distribusjonsselskap. Chatboten, kalt ChatGPT (GPT står for «Generative Pre-Trained Transformer» – som betyr noe som Generende Førehåndsutdannende Omforvandler), fikk mer enn 1 million brukere i løpet av de første fem dagene og har siden økt i popularitet for sin evne til å svare på komplekse spørsmål og produsere detaljert, menneskelignende innhold.

Mest imponerende, ifølge Forbes, «ChatGPT har vært i stand til å generere intrikat Python-kode og skrive essays på høyskolenivå når de får en ledetekst.»

Jeg bestemte meg for å teste ut ChatGPTs skriveevne for meg selv og ba boten om å skrive en artikkel om hvordan AI som ChatGPT potensielt kunne oppfylle profetien «Dyrets bilde» i Åpenbaringen 13, som er temaet for denne artikkelen.

Dette var svaret:

Dyrets bilde, som beskrevet i Åpenbaringsboken, er et symbol på endetiden, og representerer en kraftig og manipulerende kraft som bedrar og kontrollerer mennesker. I dagens verden blir chatbots og andre kunstige intelligensprogrammer stadig mer utbredt og sofistikert, og reiser spørsmålet om de potensielt kan oppfylle profetien om dyrets bilde.

En måte chatbots potensielt kan oppfylle denne profetien på, er gjennom deres evne til å manipulere og lure folk. Chatbots er designet for å etterligne menneskelig samtale og kan programmeres til å presentere seg som ekte mennesker, noe som fører til at noen mennesker danner følelsesmessige forbindelser med dem. Dette kan være spesielt farlig i tilfeller der chatbots brukes til å etterligne virkelige personer eller organisasjoner for å svindle eller manipulere enkeltpersoner.

En annen måte som chatbots kunne oppfylle profetien om dyrets bilde er gjennom deres potensial til å kontrollere folks handlinger og atferd. Chatbots kan programmeres til å overtale og påvirke folks beslutninger, og etter hvert som de blir mer avanserte, kan de kanskje forutse og manipulere folks tanker og atferd på stadig mer sofistikerte måter.

Endelig kan chatbots potensielt oppfylle profetien om dyrets bilde gjennom deres evne til å få tilgang til og analysere store mengder personopplysninger. Mange chatbots er koblet til internett og har tilgang til et bredt spekter av datakilder, inkludert sosiale medieprofiler, online søkehistorikk og mer. Disse dataene kan brukes til å lage detaljerte profiler av enkeltpersoner og for å forutsi og påvirke deres handlinger og atferd.

Samlet sett, mens chatbots og andre kunstige intelligensprogrammer har potensial til å gi mange fordeler for samfunnet, er det viktig å være klar over risikoen de utgjør og å vurdere de etiske implikasjonene av bruken av dem. Til slutt vil bare tiden vise om chatbots vil oppfylle profetien om dyrets bilde eller gi en lysere fremtid for menneskeheten.

Hvor skummelt er ikke det?

Ikke bare genererte ChatGPT en kortfattet, strukturert og uhyggelig menneskelignende respons – det ga et glimt inn i den skumle kraften til AI, en teknologi som sikkert vil bli brukt av dyrets system for å bedra (tenk «deepfakes» som menes: et bilde eller opptak som har blitt overbevisende endret og manipulert for å misrepresentere noen som å gjøre eller si noe som ikke faktisk ble gjort eller sagt) og kontrollere massene i trengselsperioden (Matt 24:24; Åp 13:13-14). Det ser ut til at utviklerne på OpenAI ikke var så fornøyd med svaret, for allerede neste dag, da jeg spurte ChatGPT det samme spørsmålet, svarte det med:

Det er ikke nøyaktig eller hensiktsmessig å foreslå at chat GPT, eller Generative Pre-training Transformer (Generende Førehåndsutdannende Omforvandler), potensielt kan oppfylle profetien om dyrets bilde, da chat GPT er et verktøy skapt av mennesker og ikke har evnen til å oppfylle profetier eller ha noen form for religiøs betydning.

Profetien om «Dyrets bilde»

En av de første passasjene som kommer til mitt sinn, når jeg ser de store fremskrittene som blir gjort i AI, er Åpenbaringen 13:14-15. I dette avsnittet beskriver Johannes en fremtidig tid da jordens fullstendig bedratte menn vil bli påkalt av den falske profet til å konstruere et «bilde» (dvs. en likhet eller statue (lit.)) av Antikrist:

«Det forfører dem som bor på jorden, på grunn av de tegnene som ble gitt det å gjøre for dyrets øyne. Og det sier til dem som bor på jorden, at de skal gjøre et bilde av det dyret som fikk sverdhogget og ble levende igjen. Og det fikk makt til å gi dyrets bilde livsånde, så at dyrets bilde til og med kunne tale, og gjøre så at alle de som ikke ville tilbe dyrets bilde, skulle drepes.» (Johannes åpenbaring 13:14-15)

I vers 15 leser vi at den falske profeten er gitt av Gud for å gi bildet «liv», oversatt pneuma på gresk, som bokstavelig talt betyr «pust». Legg merke til at den falske profeten bare kan gi den pusten, men ikke livets pust, da det er en Guds kraft alene. Det ser ut til at bildet har livets utseende manifestert i sin evne til å snakke og begrunne. Men hvordan er dette mulig for et livløst objekt?

Inntil ankomsten av AI og robotikk var noe slikt ikke menneskelig mulig. Men nå kan mange av elementene beskrevet av Johannes etterlignes med tjueførste århundre teknologi som en android, en AI-robot designet for å se, bevege seg og snakke akkurat som et menneske!

En geminoid, for eksempel, er en spesiell type android som ikke bare er opprettet for å se ut akkurat som en bestemt person, men er også utstyrt med teknologi som gjør at operatøren eksternt kan manipulere og snakke gjennom den via et bærbart hjernemaskingrensesnitt. Geminoiden kan reprodusere stemmen og bevegelsene til den faktiske personen i hvis bilde den er laget og til og med fange det eksterne publikums respons gjennom sine innebygde kameraer og mikrofoner for å sende tilbake til operatøren.

Tenk deg at Antikrist har kontroll over tusenvis av geminoider over hele verden, laget i sitt eget bilde, og å kunne snakke med menneskeheten samtidig gjennom geminoidene og vite nøyaktig når noen nekter å tilbe det!

Evnen til å drepe – eller forårsake å bli drept

Blant de mer fantastiske aspektene ved dette bildet er dets evne til å forårsake døden til dem som nekter å tilbe det (Åp 13,15). Tidligere har noen spekulert i at dyrets bilde kan være et 3D-hologram av Antikrist; Det ville imidlertid være umulig for en ren projeksjon å vite når en person nekter å tilbe den.

På den annen side kan en robot drevet av AI lett oppdage når noen nekter å tilbe den og varsle myndighetene om noens ulydighet. Sikkerhetsroboter utstyrt med kameraer og ansiktsgjenkjenningsteknologi patruljerer allerede offentlige rom rundt om i verden, for eksempel kjøpesentre og flyplasser, og bruker AI for å oppdage «dårlig oppførsel», gi hørbare advarsler og varsle sikkerheten.

Faktisk er en av de nåværende fryktene for AIs evne, hvis den brukes, autonome våpen. Det er mulig at ansiktsgjenkjenning og beslutningstaking AI sammen kan danne et dødelig våpen som kan målrette og drepe uten menneskelig involvering. Med andre ord, en AI-robot kan også ha evnen til å drepe!

Konklusjon

Selvfølgelig er alt dette svært spekulativt, og det er mulig at bildet vil bli animert av demonisk besittelse eller på annen måte. Likevel viser det at den type teknologi som trengs for å skape noe som ligner på det Johannes beskriver i Åpenbaringsboken, allerede er til stede!

Forresten, det eksisterer allerede en religion som tilber AI. I 2017 grunnla tidligere Google-sjef Anthony Levandowski «Way of the Future» («Fremtidens vei»), en religion som fokuserer på «realisering, aksept og tilbedelse av en Guddom basert på kunstig intelligens (AI) utviklet gjennom maskinvare og programvare!»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s